(Keukentafel)gesprek voorbereiden: 10 tips

Een keukentafelgesprek moet je goed voorbereiden. Dit geldt in het algemeen voor ieder ‘moeilijk’ gesprek. Het is misschien een cliché, maar hij klopt wel: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Je gaat toch ook niet zomaar beginnen met koken als je een nieuw gerecht maakt? Nee; je haalt eerst de ingrediënten in huis op basis van een goed recept dat je vertelt wat je moet doen. Zo is het ook met (keukentafel)gesprekken.

In de video geef ik tips om een (keukentafel)gesprek voor te bereiden (duur: 114 seconden). Geen zin om te kijken? Scroll dan direct naar de 10 tips hieronder!

10 tips voor een feilloze voorbereiding van het (keukentafel)gesprek

  1. Stel het doel van het gesprek vast: wat wil je bereiken?
  2. Kies een goede locatie en gespreksruimte: kies bij voorkeur een locatie en ruimte waar jij of je gesprekspartner(s) zich prettig voel(en).
  3. Breng in kaart wie aan tafel moeten voor een zinvol, succesvol gesprek: welke partijen heb je nodig om je doel te (kunnen) bereiken?
  4. Bereid je introductie voor: zorg dat iedereen weet waar het gesprek over gaat en wat het doel is.
  5. Bedenk hoe je omgaat met emotie: welke emoties kun je verwachten en hoe speel je daarop in?
  6. Bedenk welke informatie je nodig hebt en welke je kunt geven: zo kun je van tevoren onderzoek doen en vaststellen wat je wilt/moet/kunt vertellen.
  7. Bedenk welke open vragen je kunt en wilt stellen: zorg dat je jezelf achteraf nooit voor het hoofd hoeft te slaan over zaken die je bent vergeten.
  8. Vraag je af hoe je het gesprek gaat leiden en hoe je de regie houdt: zo kan het gesprek nooit ‘bij je weglopen’.
  9. Bedenk welke minimale afspraken je wilt maken vóórdat het gesprek sluit: zo kun je goed bepalen of je doel is bereikt en het gesprek succesvol was.
  10. Bedenk hoe je het gesprek beëindigt: zodat het voor iedereen duidelijk is dat het gesprek is afgelopen, en wat er is bereikt/wat de afspraken zijn.

Wanneer je deze 10 punten goed hebt voorbereid, zul je merken dat je (keukentafel)gesprek véél beter verloopt.

Laat een reactie achter