Een goed gesprek, deel 2: de romp van het gesprek

gespreksonderdelen-koprompstaart

Na de introductie (kop) van het gesprek, geef je partijen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen. In onderstaande video geef ik aan wat belangrijk is, en krijg je enkele tips. (130 seconden)

Liever lezen? Scroll dan door!

Standpunten en belangen

In dit gedeelte van het gesprek geef je partijen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen. Veelal horen we alleen standpunten. Die beginnen vaak met: ‘Ik vind…’

Een standpunt zegt nog niets over wat ze belangrijk vinden. Het is slechts het topje van de ijsberg. Wil je weten wat er écht speelt? Wat de belangen zijn? Dan moet je het waterpeil laten zakken om de rest van de berg bloot te leggen.

Hoe laat je het waterpeil zakken? Door open vragen te stellen en actief naar elkaar te luisteren. Is nog iets niet duidelijk? Vraag dan door. Zorg ervoor dat je een open, eerlijke en nieuwsgierige houding hebt. Zo zakt het water zakt, en je hoort de belangen. Pas dan kun je op zoek gaan naar mogelijke oplossingen.

Voorbeelden van open vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen:

  • Speelt er nog meer? Wat betekent dit voor u?
  • Wat is er voor u belangrijk? Wat is het belangrijkste?
  • Stel dat u krijgt wat u gevraagd heeft, is dan alles opgelost?
  • Stel dat u niet krijgt waar u om gevraagd heeft, wat betekent dat dan voor u?
  • Ziet u nog ruimte om er uit te komen?

Weet dat ‘nee’ ook een antwoord is!

Andere aandachtspunten en tips voor de romp van het gesprek:

Vat regelmatig samen wat je hebt gehoord. Zo voelen mensen zich gehoord, en als gespreksleider kun je controleren of je de ander goed begrepen hebt.

Heb ook aandacht voor de gemoedstoestand van de partijen. Zie of hoor je emoties? Geef daar dan eerst aandacht aan! Onthoud: emoties komen van rechts en hebben altijd voorrang.

Volgende keer: de staart van het gesprek

Als alles is besproken ga je naar de staart van het gesprek. Hierover leer je in de volgende vlog.